Monday, December 26, 2016

5 x fijne stretch oefeningen + waarom stretchen goed voor je is


Rekken en strekken na het sporten. Wie doet het niet? Ik probeerde de stretching strap van FysioSupplies en deed 5 fijne oefeningen. Deze strap is een handig hulpmiddel bij het strekken. Doordat deze strap verschillende vakken heeft kun je de overgang naar een rek gemakkelijker maken. 


Waarom is stretchen goed voor je

Door te stretchen maak je je spieren ontspannen en flexibeler en daardoor kunnen we onze gewrichten gemakkelijker bewegen. Je voorkomt door te stretchen dat je stijve spieren krijgt. Ook blijkt uit onderzoek dat stretchen stress kan verminderen. Doordat je stress hebt, spannen de spieren zich aan, door het stretchen ontspan je je spieren en kan je stress verminderen. 

Alle voordelen op een rij:
  • Soepelere gewrichten en meer bewegingsvrijheid
  • Minder stijve spieren
  • Verbeterde spierbeheersing
  • Versterking van de belangrijkste spieren, zoals die van de onderrug
  • Meer energie
  • Verbeterde bloedsomloop
  • Verminderde kans op lichamelijk letsel
  • Verbeterde houding
  • Ontspannen lichaam en geest

5 x Fijne stretch oefeningen


Oefening 1:  Achillespees 
Haak het einde van de stretching strap vast in een lus rond het midden van de linkervoet. Ga op je rug liggen met de rechterknie gebogen en de voet plat op de vloer. Til je linkerbeen op en houd je knie recht, zorg dat je je ruggengraat neutraal houdt en je achterwerk op de vloer.
Stretch out:
Probeer om je linkerbeen omlaag te drukken, geef spanning op de achillespees, terwijl je weerstand biedt met de strap. Rust uit voor een moment en til het been langzaam steeds hoger op. Ga door met weerstand geven, uitrusten en met strekken voor 2 tot 3 keer, dan houd je het stretchen aan voor tenminste tien seconden.


Oefening 2: Buitenkant Achillespees
Haak het einde van de strap vast in een lus rond het midden van de linkervoet. Ga op je rug liggen met de rechterbeen gestrekt op de vloer. Wikkel de strap om de binnenkant van je enkel, achter je kuit en aan de buitenkant van de linkerknie. Probeer grip te krijgen op de het centrum van de lussen. Draai het gehele linkerbeen weg van het middelpunt, til het been op, houd daarbij je ruggengraat neutraal en je achterwerk op de vloer.

Stretch out:
Probeer om je linkerbeen naar beneden te drukken. Houd daarbij spanning op de buitenste achillespees, terwijl je weerstand biedt met de strap. Rust uit voor een moment, en til dan langzaam je been op, terwijl je blijft liggen. Ga door met spanning bieden, uitrusten en stretchen voor tenminste twee tot drie keer en strek minimaal tien seconden.'Oefening 3: Kuit

Ga op de vloer zitten met je linkerknie gebogen en houd je rechterbeen hierbij recht, houd hierbij je ruggengraat neutraal. Plaats het midden van de strap onder de bal van de rechtervoet en houd hierbij de band in een lus vast in beide handen. Buig je rechterenkel om je tenen naar je toe te brengen.

Stretch out:
Probeer om de rechter voet weg te duwen, oefen hierbij spanning uit op de kuitspieren, terwijl je weerstand biedt met de strap. Rust uit voor een moment, flex dan langzaam je voet waarbij je je tenen naar je toe buigt. Ga door met spanning uitoefenen, uitrusten, het rekken voor twee tot drie keer en het aanhouden van het rekken voor tenminste tien seconden.Oefening 4: Gluteus Maximus

Ga op je rug liggen en buig je linkerknie in de richting van je borst. Plaats het midden van de strap achter je dij. Houd de band in een lus aan de zijkant van je linkerdij en breng je knie in de richting van je borst zolang dat gemakkelijk voelt.

Stretch out:
Probeer om je rechterdij naar de vloer te duwen, oefen hierbij spanning uit op de bilspieren, terwijl je weerstand biedt met de strap. Rust uit voor een moment en breng dan je knie dichterbij je borst. Ga door met spanning uitoefenen, uitrusten, het rekken voor twee tot drie keer en het aanhouden van het rekken voor tenminste tien seconden.Oefening 5:  Onderrug 

Ga op je rug liggen, breng je knieën naar je borst en plaatst de strap achter je benen. Houd de strap band vast en breng de knieën zo ver mogelijk naar je borst toe.

Stretch out:
Druk zachtjes tegen de strap met je benen en ontspan een moment. Druk hierna de knieën nog iets dichter op de borst en stretch hierbij je rug. Herhaal deze oefening 2 tot 3 keer en stretch minimaal 10 seconden.


Ook doormiddel van een foamroller kun je je spieren losser maken. Klik hier voor 5x oefeningen met een foamroller

No comments: